Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2007 09:54 - Аз съм ХОМО КОФЕИНИКУС!А Вие?
Автор: silviang Категория: Други   
Прочетен: 1636 Коментари: 3 Гласове:
0



 Eдна от целите на действащата глобална търговска система е да формира и обслужва потребности от най-разнообразни деградивни стимуланти и зависимости – това са химически капани, в които примаменият консуматор подлежи на обработка. Кофеиновият е един от тях и е вече сериозно разпространен, за да го оставим без сериозна дисекция. За да не бъдем хванати в тези капани или за да се освободим, трябва да сме информирани, да знаем как действат. Когато човек е информиран, има по-голяма вероятност да направи разумен избор.
И така, едни от средствата за масово въздействие в условията на настоящия социално-икономически ред, са капаните на зависимостта от химически субстанции (дрога). А един от най-маскираните и благоприличните е кофеиновият.

Кофеинът, съчетан със захарта, е най-популярният наркотик в света. Това е по силата на правилото, че колкото по-безобидна (най-вече по обществен статут) е една дрога, толкова е по-разпространена. Това много лесно може да се докаже, като се види световното разпространение на кофеиновите продукти – кафето, черният чай, шоколадът, кока-колата и други безалкохолни напитки, които го съдържат. Кофеин съдържат и много лекарства – за лечение на простуда, енуреза, мигрена, за премахване на мускулното напрежение, контрол на телесното тегло, поддържане на състояние на бодрост. Човекът на модерната цивилизация употребява така масово кофеин, че можем да го определим като ХОМО КОФЕИНИКУС. Кофеинови продукти се консумират по всяко време и от всички възрасти, за разлика от другите два разпространени наркотика – алкохола и никотина. Приятният вкус и не винаги явните отрицателни последствия от употребата на кофеинови продукти ги правят желани от хората, дори когато те са се отказали от другите популярни дроги като цигарите и алкохола.

Кофеинът има сложно, многообразно, понякога непредвидимо влияние. Новите научни изследвания за въздействието на кофеина върху мозъка разкриват, че той е странен стимулатор – потиска химичните вещества в мозъка, вместо да предизвиква „освобождаване” на някакви химични съединения. Според изследователите, кофеинът действа поради това, че прилича на химичното вещество аденозин, което се отделя от нервните окончания и възпрепятства невроните да изработват електрически импулси. Кофеинът, маскиран като аденозин, се настанява в клетъчните рецептори, като измества аденозина и не му позволява да потиска активнотта на мозъчните клетки. По този начин те остават в състояние на възбуда.
Обикновено при приема на кофеин се наблюдава състояние, напомнящо хипоманиакалност: повишена активност, приповдигнато настроение, прилив на сили, бодрост, по-ярки възприятия, ускорена мисловна и асоциативна дейност. Той оказва пряко стимулиращо влияние върху миокарда, тонуса на кръвоносната система, повишава стомашната секреция и обмяната на веществата.
Повечето дотук описани стимулиращи въздействия на кофеина създават впечатлението, че той е полезно или най-малкото не толкова вредно вещество.
Редовната и системна употреба на кофеин обаче води до множество странични ефекти. За някои от тях се говори, но не се казва цялата истина, защото тя е скрита в

Научно-информационната мъгла

спусната над планетата. Лутащи се в нея, обикновените консуматори трудно могат да се доверят на данните от научно-изследователската дейност на заинтересованата индустрия. Както казва Синтия Кроснън в „Омърсената истина”: „Пътят към ада е постлан с корпоративни парични средства, отпускани за научно-изследователска работа. Фирмите веднага спират потока от средства, ако изследванията не са в синхрон с желаните от тях резултати.” Затова и информацията за възможните вредни последствия от кофеина се преплита с данни за полезността му.

Какви са фактите?

1) Кофеинът е природен инсектицид – концентрирани дози водят до гибел на много насекоми и техните ларви
2) Неприятният вкус на кафето без захар е предупреждение да не нарушаваме законите на природата, пренепрегвайки инстинкта, който ни предпазва от отровни нещества
3) Кафето практически няма никаква хранителна стойност
4) Повечето хора изобщо не могат да функционират нормално без кафе – и дори не го осъзнават!
5) Според опити на британския специалист Джон О. Хънтър кофеинът е сред петте храни, които най-често предизвикват различни болестни симптоми
6) Кофеинът се свързва с редица страдания като ускорена сърдечна дейност, промяна в ширината на кръвоносните съдове, неравномерна коронарна циркулация, повишено кръвно налягане, аномалии при новородените, захарна болест, бъбречна недостатъчност, стомашни язви, рак на панкреаса, шум в ушите, треперене на мускулите, чувство на безпокойство, нарушен сън, храносмилателни смущения
7) Според Международната класификация на болестите, Х ревизия, на Световната Здравна Организация, кофеинът води до „психически и поведенчески разстройства”
8) Абстинентните симптоми включват интензивно главоболие, мускулно напрежение, тремор, силна раздразнителност, тревога, потиснато настроение, отпадналост, депресия, сънливост и са сравними с кокаиновата абстиненция!


Из "Глобалната кофеинизация", Димитър Иванов



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. desislava71 - Един собственик на кафене,
27.08.2007 10:02
когото познавам, ми е казвал, че кафето е отрова и самият той предпочита бирата:))
цитирай
2. анонимен - znaia,
28.08.2007 22:46
4e kafeto v po-golemi koli4estva vredi na nervite i surceto,no vupreki tova az imam neopisuma nujda ot dozata si silno,goliamo(moje i s mliako)kafe!
цитирай
3. diamant1965 - Аз пък съм Хомо Шоколадикус! Ххаха...
30.08.2007 21:25
А кафе мога да пия,но мога и въобще да не пия и няма да ми липсва.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: silviang
Категория: Други
Прочетен: 854890
Постинги: 400
Коментари: 672
Гласове: 6093
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930