Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2008 11:46 - Случайното неслучайно ....
Автор: silviang Категория: Други   
Прочетен: 2105 Коментари: 0 Гласове:
0



От два дена се каня да напиша за едно кратко ,но приятно пътуване из нашата красива Добруджа.Но нали съм един проклет рак реших да почна от крайната точка,защото тя за мен беше кулминацията  на преживяването.Една табелка привлече вниманието ми  по пътя за Силистра и пожелах да се отбием,но ме отрязаха:”С тази скорост не мога да завия!”

Ок,не иска ...

На връщане не попитах,но случайно или не мъжът ми сам предложи да видим това,което пожелах по-рано.Впоследствие се оказа доста интересно посещение,което бе констатирано и от по-рядко вживяващата се ми половинка.И така...

 

image

Айдемирският манастир “Покров Богородичен” се намира на асфалтиран 1 км път/на нас ни се стори повече/ ,отклоняващ се от главното шосе Русе – Силистра, отклонението е между селата Сребърна и Айдемир.

 

 

image

Посетихме манастира като финал на пътуването ни . Нещо като приказно селско стопанство с храм се издига сред обедната слънчева мараня.Води ни път ,осеян с много цветя . Красиво, много красиво. В двора ни лъхна обичайната манастирска прохлада ,породена от чудесните цветя ,образуваната като арка  от лози пътека и дърветата.Чисто и спретнато.


image

Манастирът  е нов.Но това не го прави по-малко очарователен.




image

В Силистренско всички съществували някога манастири са недействащи. През 1996 г. Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Генадий дарява средства за строежа на храма след като земите на манастира са върнати на Църквата. Още в началото в него се заселват монахини. През 2001 г.четирима  студенти от специалност “Иконография”, към Богословския факултет на Великотърновският университет “Св. св. Кирил и Методий” изписват храма,като дипломна работа-високо оценена, също с дарения на Мелнишкия епископ Генадий. Според мен има голямо значение кой е изписал стенописите ,преди още  да разбера подробности усетих светлата енергетика на този храм - едно  смирено-спокойно, жизнелюбиво чувство има на това място.

 image

Посрещна ни сестра Йоанна. Усмихната, сърдечна и открита   жена, загубила последователно дъщеря на 33год., съпруг и син на 36 год., но открила пътя към Бога.Не може да не се възхитиш на силната й духовна воля и широта на сърцето. В сравнение с личната й трагедия нашите тревоги,депресивни състояния,отчаяние  изглеждат смешни и жалки .Освен това сестрата се грижи за момиче със забавено развитие Венетка./това никой не ми го каза,накрая на срещата ни се сетих ,че преди време съм гледала документален филм за тази жена,като колкото и да е странно ме подсети името на девойчето,изречено с толкова любов от приемната й майка/

С голям интерес слушаме разказа на монахинята за десетте стъкленици на храма . Нейна лична,купена от Божи гроб и оцеляла след разрушаването на родната й къща в гр.Тутракан,семейна реликва ,дава началото на една уникална колекция. След като я виждат посетители изведнъж се получават  и други –дарения от богомолци.Две български – от 1918-1933 година , руска/от времето на Руско-турската война/,полска,белгийска,румънска,унгарска и т.н.. Всяка стъкленица съдържа елементите на Разпятието, поместени в стъклено шише с тесен отвор. Изработката на всяко трае години усърден труд, всяко  е уникално по своему  и ни кара да се възхитим на  голямото търпение на майстора му .Всяка стъкленица има своя история за пътя й до този храм.Един българин ,живеещ в чужбина ,закупува няколко от различни места и ги праща по куриер.Друга пък е семейна реликва,но хората я даряват,за да може повече хора да й се любуват.

image

 

Сестра Йоанна сладкодумно разказва ,озарена от една вътрешна светлина и вяра .Можеш да я слушаш с часове ,загледан в очите й с цвят на чисти езера.Тя е от хората,които могат да те заразят със смирение,надежда и искрица Божия любов.Обича да разговаря с хората,да научи нещо ново,да прояви интерес към човека срещу нея .И сякаш се спуска върху теб вълшебния покров на св.Богородица макар и за миг  се чувстваш обичан,закрилян и защитен.

 image

 

 

Тръгваш от там учуден,очарован,преобразен...

 

Посетете Айдемирския манастир “Покров Богородичен”  ,ще останете доволни.

 

P.S.Осмелявам се да споделя, че тази колекция се нуждае от подходяща витрина или шкаф,които да се заключват,за да може да се запазят по-дълго тези крехки стъкленици!Ако някой  има възможност би могъл да направи едно добро  дело.

 

 



Тагове:   неслучайно,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: silviang
Категория: Други
Прочетен: 851871
Постинги: 400
Коментари: 672
Гласове: 6093
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930