Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2010 19:15 - АНГЕЛЪТ НА СМЪРТТА
Автор: silviang Категория: Други   
Прочетен: 12452 Коментари: 3 Гласове:
5



 


Защо да те е страх от смъртта-ако има следващ живот,отново ще живееш.Ако не-няма и да го разбереш.

Lord Voldemor

 

 

 

 

Винаги  очаквай, но не  се бой от  смъртта, едното и другото -  са истински черти на  мъдростта.

 

 

 Иоан Златоуст

image

Представата за  това, че след смъртта ангел изважда душата от  тялото е  основано на древни понятия за божествата на  смъртта. Такива  персонажи се срещат в много култури. Този"ангел" постепенно се трансформира в демонична фигура, действаща по свое собствено усмотрение.
Един от образите на  Смъртта е  под  формата на  ангел в аврамистичните религии:

  • Архангел Гавраил  в християнството;
  • Азраил (Малак Алмот, ангел на  смъртта в исляма;
  • Самаель и Сариель (Азраил) в юдаизма.


Съгласно Талмуда, ангелът на  смъртта се  отъждествява  със Сатаната, и понятието  за ангел на  смъртта като за зъл дух се е  отразило в много приказки  и много народни обичаи, свързани със смъртта, погребения и оплакване. Например, едно от общеизвестните фолклорни поверия гласи, че не трябва да се умира по време на  изучаването на  тора.

Талмудът е основен източник за законодателство, обичаи и морални ценности на юдаизма. В основата му е залегнал Стария завет, особено първия му раздел - Петокнижието (Мойсеевият закон или Тората). Талмудът  се състои от 63 книги и те често са печатани в 18 големи тома. Талмудът е бил написан от равинските мъдреци между 200 и 500 г. сл. Хр.

Разказва се, че когато  Ангелът на  смъртта (Самаел, Сатан) идва  за човек, то в ръката си държи нож, на края на  който има три капки отрова. Човек при вида на  страшния  черен ангел в ужас разтваря уста , капките  попадат там  и човек от това умира. Първата капка  прекратява живота, втората капка – това е  горчивината на  смъртта, третата капка затвърждава започнатото. Тези три  капки отрова на ножа на  Ангела на  смъртта се управляват  от Ниацринел - демон, обитаващ в кръга на ада, наричан Беер Шохат (Могилна Яма).

Самаел в образа на  "малах а-мавет", ангел на  смъртта, представлява  ужасна черна фигура с назъбен нож, която идва само  за грешниците. За праведниците  идва ангел Гавриел с идеално наточен нож в ръцете  ..Абадон и Азраил също се асоциират  с ангела на  смъртта.

Всички  приказки, свързани с ангела на  смъртта, може да се  разделят на три категории.

В първата група  попадат приказки, които могат да се нарекат "страшновато магьоснически ". В тях коварният ангел на смъртта  е антигерой, подобен на  Дракула във вампирските истории.

B приказките от  втората група ангелът на  смъртта може да се  победи, особено с хитрост. В такива приказки той се изобразява малко  тъповат.

В третата група  - ангелът на  смъртта е воден от състрадание и стремеж да спаси нечий живот и, въобще, действа доста благожелателно. В много приказки от този тип срещата с ангела на  смъртта става в нощта на  сватба, когато на един от младоженците е съдено да умре.

В исляма ,според който ангелите са сътворени от стихиите ,е известен под  името -  Азраел(в стандартния арабски превод той е Езра"ил или Езра"ел عزرائیل).  В корана той е известен просто като Malak al-Maut което значи "ангел на смъртта".А името "Азраел" значи-този,на когото Бог помага. Азраел е бил известен като Азра,един от потомците на висшите жреци на Аарон.Ранните християни са го наричали Ездра,по името на пророка,който първи видял идването на Месията.Това е ранната християнска история,която разказва,как Азраел се въздигнал на небето без да вкуси смърт.Според някои християнски автори,които са заклеймени като еретици(Марцион),Азраел е всъщност Ангелът на Закона,той е под командването на Господ, а не на смъртта. Азраел управлява Третото небе и пребивава там.Той е изобразен като ангел,който има по цялото тяло очи и езици и те са толкова колкото и хората по земята.Има 4 лица и хиляди криле. Той е и последният който ще умре.Записва и изтрива в една книга имената на всички които се раждат и умират.

В много юдеохристиянски традиции се говори, че той е ангела  на смъртта, който прибира душите на умиращите, посредника(ролята на Харон лодкаря). Но пък в източното православие Азраел не фигурира изобщо, а Михаел отделя душата от тялото с огнения си меч.
image

Много древно вярване е, че Архангел Михаил е душевадец или по-точно психопомп (съпроводач на душата към оня свят). B народните вярвания е известен като "душевадец": той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я отправя в райската градина или в пъкъла (според това дали е праведна или грешна). Архангел Михаил e още водач на ангелите и светец-покровител на войниците. В народните представи той е млад и хубав момък, който олицетворява смъртта.
image

 

Кой знае, може би, да живееш - това значи да  умреш, а да  умреш - да живееш. Еврипид




Тагове:   смъртта,


Гласувай:
5



Предишен постинг

1. анонимен - invisible death
02.12.2010 20:19
invisible death
цитирай
2. анонимен - DColiOLsyFyZwmcoAWj
04.07.2011 05:57
Ariltces like this are an example of quick, helpful answers.
цитирай
3. анонимен - tbGtvnje
04.07.2011 11:39
QVezbH <a href="http://mkjbgaroqrsp.com/">mkjbgaroqrsp</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: silviang
Категория: Други
Прочетен: 847061
Постинги: 400
Коментари: 672
Гласове: 6093
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031