Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2007 18:27 - Още за страха
Автор: silviang Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4725 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
...Затова, най-важното е да се научим да се отърсваме от този прилепчив страх, който постоянно се опитва да ни омотае и заблуди. Поставете бариера между себе си и източника, който се опитва да ви изплаши на всяка цена. Научете се да извиквате в своите чувства спокойствие и безразличие към съобщенията. Помнете – в света съществуват не само войни, терористични актове, авиокатастрофи, серийни убийци и сексуални маниаци, за които постоянно ни тръбят вестниците и телевизията. Често на нас ни разказват за това, съвсем не за нашето благо. Далеч по-често това се прави с манипулативна цел – за да се получи финансова или политическа изгода за сметка на нашият страх. И за сметка на нашето физическо и психологиическо здраве. Та нали постоянния страх винаги изцежда личността, той извежда най-примитивната и тъмна енергия и като правило служи за най-гнусни цели. Когато човек е във властта на страха, неговите психически структури се разрушават, мисленето работи отвратително, мозъка дава най-нежелателни реакции, може да се каже – нечовешки.
Може да се даде съвет как да се размишлява за причините за страха. Това може да се направи и е необходимо. Това е достойна работа. И е възможно дори да е по-плодотворна от да кажем медитацията. Хубаво е разбира се, да стоим и да мислим, че златно було ме покрива и аз прегръщам земното кълбо и такива работи. В този момент няма никакъв страх. Но как да се справим след медитацията? Страха, така или иначе изплува от дълбините на душата, и ако не се мисли за неговите причини, не идва на помощ здравия разум. Трябва именно да се мисли, размишлява. Попитайте някого: “ Ти страхуваш ли се от смъртта?” и ви отговарят: “ Аз не мисля за това”. Да, той се страхува, даже да мисли за това. Страха от смъртта е индуциран страх – всички се страхуват и вие се страхувате. А лекарите, в това число и психиатрите знаят, че когато човек започне да умира, всички страдания го оставят, макар външно смъртта да изглежда ужасно. За това трябва и е необходимо да се размишлява, само тогава можем да се избавим от подобен страх, както впрочем и от другите видове страх.

Оказва се, че нашият страх – това е преди всичко свидетелство за това как мислим и каква е нашата философия. Той започва с елементарна физиология (например с болка), и завършва във висшите сфери на нашето мислене. И ако овладеем конструктивното мислене, ако освободим нашият мозък от мисли за лошото, то страха ще ни напусне и няма нищо на света, което да предизвика у нас страх. Безпокойство – възможно е. Безпокойството за себе си, за своето бъдеще, за роднини и за близки…. Но не и страх. За да се победи страха, не е нужно да се занимаваме с някаква особена философия или специални упражения, Трябва просто да погледнем около себе си. Какво мислите за близките си? Какво ви дразни? От какво се страхувате? Трябва да поразмишлявате над тези въпроси и тогава даже и най-страшното не може да погуби нашата душа.

Важно е да се разбере, че страха – това е продукт на вашето въображение. Смело го погледнете в лицето, разпознайте го. И тогава открийте, че вие и страха не сте едно и също нещо. погледнете на вашият страх като на кадри от филм, които бързо се менят и изчезват. Това, което виждате, всъщност не съществува. Страха идва и си отива, ако вие не го задържате настойчиво.

Забележително средство против страха са – любовта, добротата, съгласието. Когато започвате да прощавате, ще видите, че и на вас ви прощават и вие получавате надежда на съгласие, че вашият страх намалява.

Кажете си: “Чрез съгласие, чрез търпимост, чрез любов, аз намалявам моят страх. Когато се отказвам да съдя, ценя, оценям, когато не говоря, че едни са добри, други лоши, когато не предизвиквам ситуация на оценка, тогава не се и боя,че някой ще оценя мен. На мен ми е спокойно, Леко ми е. Аз не се страхувам.”

И най-важното – престанете да прекарвате в ума си подтискащи подробности от вашето сегашно битие, престанете да съставяте сценарии за нерадостното утре, опитайте се да забравите за неприятностите, плътно “обсебващи ви”. Съгласете се, в края на краищата, че на вас не ви е по-зле от другите, както вие вероятно сте вярвали в това до сега. Ако имаме покрив над главата си, любими и близки хора, надежда за бъдещето, лук и морковче в лехата, стотинки в портмонето, ръце, крака, глава. А това съвсем не е малко.
от интернет


Тагове:   още,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. soho - Страхотна статия, давай в същия дух
30.07.2007 16:00
Страхотна статия, давай в същия дух
цитирай
2. soho - Страхотна статия, давай в същия дух
30.07.2007 16:01
Страхотна статия, давай в същия дух
цитирай
3. rotazia - Не мога да ти опиша как ми въздейства ...
20.03.2008 15:43
Не мога да ти опиша как ми въздейства твоя пост , даже си водих записки за спомен от теб !
цитирай
4. podlopioner4e - :))) mnogo hubav posting pozdravi ...
19.09.2008 16:22
:))) mnogo hubav posting pozdravi :)
samo iskam da dobavq, 4e da straha ne e gotino ne6to, no opredeleno 6tom sutestvuva na tozi svqt zna4i ima pri4ina za tova?! za6toto v prirodata ni6to ne idva samo :) aaa primerno ako poglednem straha v konteksta na instikta za samosuhranenie toi e ne6to polojitelno!?
ili primerno strahut ot boga koito nalagat 10-te bojii zapovedi... toi e bil neobhodim v drevnossta za da ima nqkakuv red v 4ove6kite masi, ako horata sprat da se strahuvat ot smurtta spored men tova e znak za priblijavaneto na zblusak, taka4e vsqka moneta si ima pone 2 strani :) spored men strahut trqbva da se priema i 4ovek da se bori sus se be si za da bude po-dobur i da se obi4a pove4e, za6toto samo taka moje da bude po-dobur :) maa ve4e po4nah da se oplitam :P) abeee vsi4ko tova napisano zvu4i prekrasno noo postiganeto mu ve4e ne e 4ak tolkova elementaro... taka4eeeeE v derzanieto e havata :P
Pozdravi i do skoro :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: silviang
Категория: Други
Прочетен: 852331
Постинги: 400
Коментари: 672
Гласове: 6093
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930