Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2008 14:34 - Орфей – вечната легенда за любовта
Автор: silviang Категория: Други   
Прочетен: 10313 Коментари: 7 Гласове:
0



 

Орфей е тракийски певец и музикант, основал учение и смятан за най-великия музикант и поет на древността. Предполага се, че родното място на певеца е неизвестно все още населено място в планината Родопи, Смолянска област.

Орфей е не само митологична фигура, позната от народни легенди, но и историческа, и политическа личност. Според някои изследователи именно Орфей е религиозният реформатор, който стои в основата на синтеза между слънчевото и земното начало - върховното достижение в развитието на тракийската религия. Орфей е известен като владетел на тракийските племена биетони, едони, кикони, одриси и македони.

През раннохристиянскита епоха Орфей се разглежда като кротък, мирен пастир, носител на предствата за т.нар. божи човек. В балканския и българския фолклор Орфей е още и овчар, и певец, и поет, и герой закрилник – аспекти, съхранени в устната традицонна култура на родопското население.

Орфей е и едно от имената-прозвища на върховното божество на траките. Най-прочутият певец, поет и музикант на Античността е бил и лечител, прорицател и владетел. Характеристиките могат да бъдат много повече, но и тези са достатъчни, за да се разбере, че Орфей е един от най-сложните митове на древността.

Някои езиковеди виждат в етимологията на името Орфей смисъла на „мрак”– намек за подземното царство. Други пък го свързват с едно от божествата на Ада – Орфос.

С вълшебните звуци на своята лира – дар от Аполон - и със своите песни Орфей имал чудната дарба да омайва хора, диви животни и хищни птици. Дори „дърветата и камъните го следват с удоволствие и слушат изтръпнали в захлас”.

 

 image

Орфей бил най-великият певец, поет и музикант на древността. Негов баща бил речният бог Еагър, владетелят на Хемус (Стара планина), а негова майка и учителка - музата на епическата поезия Калиопа. Той затъмнявал със славата си дори водача на музите Аполон. Вълшебните му песни и лира омайвали птици и животни, горите се свеждали клоните си, скали и планини се раздвижвали и планинските преспи се разтапяли. Орфей участвал в похода на аргонавтите за златното руно и с песните си отмервал ритъма на гребците, а край брега на морските сирени, заглушавал с вълшебния си глас омайните им песнопения. Кратка и трагична била любовта на сладкогласния тракийски певец. След сватбения ден, змия ухапала крака на неговата невеста, дриадата Евридика и вляла отровата си в в крехкото й тяло. За да си я върне, Орфей слязъл в подземния свят, където срещу печалната му лира и затрогващата му песен, никой не устоял. Развълнували се дори суровите богове на безплътните сенки Аид и Персефона и трогнати от безкрайната му любов, позволили на певеца да изведе любимата си, при условие, че няма да се обръща към нея, докато стигне светлината. Но Орфей не издържал на изкушението и вървейки по стръмната и мрачна пътека, извърнал с копнеж поглед към своята Евридика. В същия миг, тя полетяла завинаги обратно в подземното царство.

 image

Тъжен се завърнал Орфей в родната Тракия и понеже вече не искал да погледне друга жена, след време бил убит някъде по билото на Хемус от развилнели се поклоннички на Дионис. Главата и лирата му били отнесени от водите на тракийската река Хебър (Марица) до Лемнос, острова на сладкогласата Сафо. От този момент, всички поети и художници от древна Елада и Рим славели магията на песните му.

След ужасното престъпление „страната била опустошена от глад и от мор”, докато, както разказва преданието, най-сетне намерили главата на Орфей, която още пеела. Погребали я под една голяма могила. Известно време това било гроб на героя, а по-късно се превърнало в светилище. Там мъжете продължавали да почитат Орфей като правели жертвоприношения, но за жените мястото така и си останало недостъпно.

 

 

Е.Шюре «Великите Посветени»:

“Всъщност краят на тази история е друг.Да,великата и небесна Любов на Орфей е предизвикала състрадание в сърцето на Аид.Но той не губи Евридика.Сърцето на подземния свят крие тайнства. Орфей намира  Евридика, защото се приближава до таинствата на  небето, до  тайните на  Природата, до  съкровеното. И всеки път когато той се опитва да я погледне, Евридика  бяга от него— както  Звездата на влъхвите се появява за да покаже пътя,а след това изчезва,за да дочака кога човекът ще достигне тези висоти,които му е показала.

 Евридика отива  на небето и  от там вдъхновява Орфей. И  всеки път когато Орфей чрез своята прекрасна музика ,вдъхновен ,се приближава към небето се среща с Евридика.Ако той е прекалено привързан към земята,Евридика не може да се спусне толкова ниско,и това е причината за тяхната раздяла. Колкото по-близо е до небето,толкова по-близо е до Евридика.”


 

 



Тагове:   Орфей,   легенда,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lycki - :))))))
09.02.2008 10:20
Благодаря ти за удоволствието да прочета.
цитирай
2. silviang - Радвам се да споделя удоволствието!
09.02.2008 21:39
Споделянето носи в себе си много позитивност:))))))
цитирай
3. анонимен - anita
20.05.2008 21:36
i as se radvam da spodelq udovolstvieto
цитирай
4. анонимен - va6ta mama ov4a
20.05.2008 21:37
va6ta mama ov4a
цитирай
5. анонимен - udovolstvie za men
25.01.2009 22:08
mnooo hubavi legendi moga da 4ata za nego s 4asove
цитирай
6. анонимен - za men e udovolstvie da procheta
04.02.2009 13:11
mnogo mi haresa razkaza
цитирай
7. анонимен - Хубава легенда
26.01.2011 18:01
Хубава легенда.Ама не чак толкова.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: silviang
Категория: Други
Прочетен: 852807
Постинги: 400
Коментари: 672
Гласове: 6093
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930