Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2007 23:08 - Десет факта за Албърт Айнщайн… които може би не знаеш. Пък и не са важни.
Автор: silviang Категория: Лични дневници   
Прочетен: 652 Коментари: 0 Гласове:
0



1. Обичал да стои бос
“Когато бях млад открих, че палецът на крака ми винаги пробива чорапа”, казал веднъж. “Така че престанах да нося чорапи.” Айнщайн е бил бая размъкнат в облеклото си и отказвал да се облече “прилично” заради нечие посещение. “Хората или ме познават, или не”, казвал той. “И в двата случая няма значение как съм облечен”.

2. Мразел е скрабъл
Айнщайн отказвал да играе каквито и да е игри, които изисквали съсредоточаване. Или както казал пред репортер на Ню Йорк Таймс “Когато приключа с работата не ми се занимава с нищо, което изисква мислене.”

3. Допускал много правописни грешки
Въпреки че живял доста години в САЩ и бил двуезичен Айнщайн твърдял, че не може да пише на английски заради ‘вероломния правопис’. Пък и никога не загубил отчетливия си немски акцент: “I vill a little t’ink”.

4. Мразел научната фантастика
“Тя изопачава истинските знания и дава на хората илюзия, че разбират науката”, казал Айнщайн и препоръчал пълно пренебрегване на подобна литература. “Никога не си мисля за бъдещето. Така или иначе то идва твърде бързо.” Пък и смятал, че хора, които са ‘виждали’ летящи чинии, не трябва да споделят с никого този факт.

5. Пушел като комин
Почетен (и доживотен) член на Монреалския клуб на пушачите на лула Айнщайн се изкавал: “Пушенето на лула спомага за спокойно и обективно преценяване на делата на човечеството.” Веднъж паднал през борда по време на разходка с корабче, но не изпуснал лулата си във водата.

6. Не бил кой знае какъв музикант
Когато си почивал свирел на цигулка в кухнята. Упорствал в стремежа си да импровизира мелодия. Но не успявал. И затова се захващал с Моцарт.

7. Не обичал алкохола
На пресконференцията, организирана при пристигането му в САЩ през 1930 г., изкоментирал шеговито Сухия режим: “Не пия, така че не ми пречи”. Всъщност Айнщайн критикувал “приемането на закон, чието спазване не може да се наложи”.

8. Слагал знак на равенство между моногамията и монотонността
“Всеки брак е опасен”, казал по време на интервю. “Бракът е несполучлив опит да създадеш нещо продължително от един инцидент като влюбването.” Бил пословичен с неверността си като съпруг.

9. Паметта му била слаба
Вярвайки, че рождените дни не са важни, веднъж написал писмо на приятелката си Милева Марич: “Моя любима… първо, искам да ти поднеса своите сърдечни поздравления по случай рождения ти ден, който беше вчера и за който аз отново забравих.”

10. Котката му страдала от депресия
Обичал животните и имал домашна котка, която страдала от депресия при дъждовно време. Ернст Щраус разказва, че Айнщайн говорел на меланхоличната котка: “Знам какъв е проблемът, скъпи приятелю, но не знам как да го отстраня.”


Тагове:   може,   Айнщайн,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: silviang
Категория: Други
Прочетен: 847044
Постинги: 400
Коментари: 672
Гласове: 6093
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031